10 Világhírű Magyar Étel

Sziasztok! A mai bejegyzésünkben 10 híres magyar ételről lesz szó, amikre a külföldről érkező turisták csodálattal tekintenek. 

A magyar konyha nem véletlenül kiemelkedő. A magyar konyhaművészetet legjobban úgy tudnánk jellemezni, hogy karakteres ízvilágú, kreatív és egyedi. Magyarország jellegzetes konyhája a jó természeti adottságain, valamint az évszázados tradicionális állattartás, növénytermesztés és a manufakturális élelmiszer-előállítás örökségén alapul. 

Ezután a rövid kis ismertető után vágjunk is bele és nézzük meg melyek hazánk leghíresebb fogásai!

 

1. Gulyás

 

 

A gulyást szerintem senkinek sem kell bemutatni, még a külföldieknek sem. A gulyásleves 2017 óta hivatalosan is hungarikumnak számít. De hogyan lett a magyar konyha egyik fő szimbóluma? Története igencsak érdekes és II.József uralkodásához vezethető vissza.

II. József Habsburg uralkodó ugyanis reformtörekvéseivel veszélyeztette Magyarország különállóságát. A magyar politikusok ezt úgy próbálták kompenzálni, hogy megerősítik a magyarság nemzeti öntudatát. Védelmezték a magyar nyelvet, újra divatba hozták a magyar ruhákat, valamint kiemeltek egy színmagyar pásztorételt ami a magyar nép egységét és egyéniségét hangsúlyozza. Ez az étel a gulyás volt.

A gulyásleves tökéletesen megfelelt erre a célra. Jellegzetes színe amit a paprika adott, valamint ismertsége amit utazók és katonák révén ért el szerepet játszottak a választásban, de a fő okok nem ezek voltak. A magyar nemesek azért a gulyást emelték ki, mert teljesen színmagyar ételnek tartották. Az Alföld olyan területeiről származik (Nagykunság, Hortobágy), amelyet az "elnémetesedés" a legkevésbé érintett.

 

 2. Halászlé

 

 

1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a "Halpaprikás halászosan" nevű étel elkészítési módját. A „halászos mód” lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal (főleg a ponty), a sajátos elkészítési mód, a szolgafa és bogrács, a megfelelő és egyéb fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika és a vöröshagyma.

 

3. Töltött káposzta

 

 

töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Magyarországon a töltött káposzta elődje a káposztás hús volt, melyet Magyarország címerének is neveztek. „Az káposztánál magyarhoz kelendőbb étket nem tartának a régi időben” – dicséri az urak étkeként Apor Péter is. 

Számtalan változata van: Egyes vidékeken a fazék aljára szalonnát, vagy a rétegek közé füstölt kolbászt vagy füstölt húst is tesznek. Máshol a darált hús fele-fele arányban sertés illetve marhahúsból áll.

 

4. Hurka

 

 

Réges-régi hagyomány Magyarországon, hogy disznóvágáskor különféle töltelékkel töltött hurkákat és gömböcöket készítettek a disznó feldolgozásakor. A hurkához főként háromfajta tölteléket készítettek a falusi böllérek a májas-, tüdős- és véres hurkához. Falvanként számos variáció született. A különbségek a töltőmassza alapját képező kásafélékben és a fűszerezésben mutatkoztak meg.

 

5. Lángos

 

 

lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.

"Ha magyar vagy, a lángos a nyár íze, a szárazföldtől körülvett ország lakosai által magyar tengernek hívott, 50 mérföld hosszú Balatonra néző pázsiton eltöltött napoké. Ha nem vagy magyar, a lángost tévedésből egy kicsi, hiányos pizzának nézheted és dúsabb örömök reményében ki is hagyhatod. Kár lenne. "

Írta Ligaya Mishan a New York Times-ban

 

6. Palacsinta

 

 

palacsinta folyékony tésztából készített, serpenyőben mindkét oldalán megsütött étel. Számos nemzet vallja a maga specialitásának, ami annak köszönhető, hogy eredete egy közös pontba, a Római Birodalomig vezethető vissza.

Viszont az elkészítési mód tényleg országonként különbözik. Például Magyarországra jellemző a nagyon vékonyra sütött tészta, amit tojásból liszttel, tejjel, csipetnyi sóval, esetleg pici cukorral és szódavízzel keverünk ki. Ízlés szerint kevéske sütőport vagy élesztőt is teszünk bele.

 

7. Paprikás csirke

 

 

A paprikás csirke a legnépszerűbb magyar ételek egyike, hungarikum, mert megvan benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi: fűszerpaprika, bors, vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, tejföl, hús. 

Külön érdekessége a paprikás csirkének, hogy egyben a hortobágyi palacsinta alapja is, ha az nem darált borjúhúsból készül, akkor ugyanis a palacsinta tölteléke a ledarált paprikás csirkéből készül, a szósz pedig a paprikás csirke tejföllel behabart leve. A Hortobágyról elnevezett palacsinta szintén hungarikum.

 

8. Paprikás krumpli

 

 

Már meg se lepődünk, hogy egy újabb paprikát tartalmazó étel jön a listán! A paprikás krumpli fő összetevői a burgonya, az őrölt pirospaprika, a kolbász vagy virsli és a vöröshagyma.

A paprikás krumplinak rengeteg verziója létezik: készülhet, bő lével vagy rövid lével, van csipetkévelgaluskávalnokedlivel vagy tarhonyával készült változata is.

 

9. Rakott krumpli

 

 

rakott krumpli is egy jellegzetes magyar egytálétel, mely burgonya, kolbász, tojás, tejföl és esetlegesen szalonna felhasználásával készül. Első hazai említésére Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvének 1840-es kiadásában került sor.

 

10. Túrórudi

 

 

Túró Rudi kakaós masszával bevont édeskés-savanykás túrórúd, Magyarország egyik kedvelt saját készítésű túrós desszertje. A Budapesti Tejipari Vállalat 1968-ban kezdte gyártani a hungarikum édességet. A rendszerváltáskor privatizált üzemek megvásárlásával a jogokat a Friesland-Campina és a Danone szerezte meg. A Danone Túró Rudija 1995 óta viseli hivatalosan a nevet.

 

Köszönjük szépen, hogy végigolvastad a blogunkat! Reméljük, hogy ebből is tanultál valami érdekeset, vagy esetleg kedved támadt elkészíteni egy igazán magyar ételt.

Vissza a tetejére