A Szabadtéri Túlélés 4 Legfontosabb Szabálya.

1. Figyelj a hozzá állasodra:

Egy túlélési szituáció, nem a legjobb pillanat a pánikra. Sokkal nagyobb az esélyed jól kijönni a helyzetből, hogyha próbálsz megtartani egy pozitív és produktív gondolkodás menetet.

• Készíts egy tervet.
• Mérjed fel az elérhető erőforrásokat.
• Először biztosítsd a túléléshez kritikus fontosságú kellékeket (Víz, Menedék, Étel).
• Emlékezz, hogy az érzelmek nem tények, attól még, hogy reménytelennek érzed a helyzetet, próbálj fókuszálni a létfontosságú feladatokra.

2. Építs egy fedett menedéket:

• Gondolkodj kicsiben: Mivel a testhőd a fő melegség forrásod, csak akkora menedéket építs amiben éppen, hogy elférsz az effektív hő megtartás érdekében.
• Kezd az alapokkal: először nagyobb faágakból készíts keretet, majd kisebb ágakkal fedd be a megmaradt réseket.
• Az apró lyukakat érdemes betömni falevelekkel vagy fűvel, hogy a lehető legjobban szigeteljen a menedék.*
*optimális esetben érdemes használni alumínium fóliát hiszen azzal még több hőt tudsz megtartani.

3. Találj tiszta vizet:

Víz találása sokkal fontosabb, mint az élelem szerzés hiszen étel nélkül hetekig túlélheted, víz nélkül viszont 3 napnál tovább nem bírja az emberi szervezet és már jóval elöbb nehézkesen fog működni a dehidratáltságtól.

Erre alkalmas lehet:

• Esővíz: Csak gyűjtsd össze, tárold el és ihatod is
• Hó: Mivel az energia ahhoz, hogy a tested vizet nyerjen 
a hóbol elég magas, ahelyett, hogy meg ennéd a 
havat, érdemes elötte felolvasztani. Ha nincsen tábor 
tüzed, akkor érdemes felakasztani egy palackba a 
havat egy napsütötte helyre.
•Talán az egyik legjobb módszer arra, hogy megtisztísd a 
vízet, az az, hogy egy percig felforralod, ennek 
köszönhetően az ártalmas baktériumok elpusztulnak 
benne.

Víz kiásása: Egyes növények azt jelzik, hogy vízforrás lehet a közelben. Ilyen növény például a fűzfa, érdemes mellette egy kis lyukat ásni, majd várni, hogy oda összegyülhessen a talajvíz.

Gondolkodj topográfiai szempontból: A folyók hangját már távolról meghallhatod és tavat pedig jó eséllyel (hegyes területen) egy völgyben fogsz találni. Ne felejtsd el, hogy a pocsolyákban vagy folyókban/tavakban található vizet forralni kell.

4. Találj élelmet

A következő priorítás az az étel lesz, amit körülbelül 3 hétig tudsz nélkülözni mielött teljesen összeomolna a tested működése. Szerencsére ez rengeteg idő, ezért is fontos először előteremteni a rövid távon is szükséges kellékeket, mint a víz és a menedék.

Egy átlagos erdőben rengeteg ehető dolgot lehet találni, csak tudni kell, hogy merre keresd. 
Ilyen ehető növények között megtalálható a citromfű, a medvehagyma és csipkerózsa továbbá találhatunk a szabadban számos áfonya félét vagy akár bodzát is. Természetesen sok féle gomba is ehető, meg akár kereshetünk/vadászhatunk állati eredetű táplálékra is.

Arra mindenképp érdemes azonban figyelni, hogy semmit se egyél meg amit nem ismersz fel, hiszen ez a legegyszerűbb mondja, hogy akár súlyos étel mérgezésben szenvedj. Ezért mi azt ajánljuk, hogy vigyél magaddal egy növény/gomba-tár zsebkönyvet, hogy könnyedén felismerhess minden ehető alkalmatosságota túra során.

Alapvetően felesleges túl sokat aggódni a táplálékon, hiszen egy vészhelyzetben a legfontosabb, hogy az életben maradáshoz alapvetően szükséges kellékeket kipipáljuk, aztán utána lehet majd gondolkodni, az elöbbin.

Jó túrázást! 🗺️

Vissza a tetejére