TOP 10 Sör A Magyar Boltok Polcain

Sziasztok! Szerettünk volna ma egy különleges témával szolgálni nektek. Jól olvastátok, a sörökről lesz szó. Ebben a blogban bemutatjuk a magyarországi boltok polcain kapható összes sör közül a 10 legjobbat és egy kis ismertetőt is írunk hozzájuk.

Nagyon kényes témát feszegetünk, ugyanis ahány ember, annyiféle ízlés és vélemény, de az alábbi sorrend egy hivatalos felmérés alapján állt fel. A felmérésben sörszakértők és laikusok egyaránt részt vettek, hogy egy minél pontosabb rangsor születhessen. Vágjunk is bele!

 

10. Carlsberg

A Carlsberg egy nagy sörgyártó cég, a Carlsberg Group legnagyobb almárkája, melyet 1847-ben J. C. Jacobsen alapított fia, Carl Jacobsen neve után. Székhelye DániábanKoppenhágában van. Mára már a világ egyik legnagyobb sörmárkája és több mint 140 országban kapható!

 

9. Pilsner Urquell

A Pilsner Urquell egy jó hírű, nagy múltú cseh sörmárka. Előállítása Plzeňben történik. Pilsner Urquell jelentése magyarul: „a pilseni ősforrás”. A pilzeni sörgyár sörfőző mestere, Joseph Groll 1842-ben alkotta meg a világ első „arany” sörét, a Pilsner Urquellt.

 

8. Soproni 1895

A Soproni, Magyarország egyik, ha nem a leghíresebb söre. A Soproni 1895 is a Soproni termékcsalád tagja. Az 1895-ös abban különleges, hogy a megszokott 4,5%-nál magasabb az alkoholtartalma, 5,3%-os.

 

7. Paulaner

Paulaner egy német sörmárka. A Paulaner söröket a mai napig kizárólag Münchenben főzik és palackozzák. A Paulaner termékeinek magyarországi mintaboltja a Paulaner Shop, kizárólagos magyarországi forgalmazója és a főzde hazai képviselője az Ever Drink Kft. 

A Paulaner számára igen fontos a minőség. Ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy szigorúan betartják az eredeti receptúrák utasításait, hanem abban is, hogy nem adják ki a kezükből a sörök elkészítésének licencét. Így biztosak lehetünk abban, ha bárhol a világban csomagolt Paulaner sörrel találkozunk, az kizárólag Münchenben készült.

 

6. Gösser

Gösser egy több mint 1000 éves hagyománnyal rendelkező osztrák sörmárka. Ausztria legnépszerűbb és legrégibb söreként a Gösser márkanév világszerte ismert: napjainkban 32 országban forgalmazzák. A Gösser Magyarországon több mint 15 éve van jelen. Az 1980-as években még csak importból lehetett hozzájutni, 1995-től viszont már itthon is készülnek Gösser-sörök.

 

5. Staropramen

Staropramen cseh sörmárka, illetve prágai székhelyű sörgyár, az InBev cég tulajdona. Az 1871-ben létrejövő sörgyár az elejétől kezdve elsöprő sikernek örvendett, még a készítőiket is meglepte. Csehország második legnagyobb sörfőzdéjévé nőtte ki magát.

 

4. Dreher

A Dreher sörgyár alapítási évének azt az évet tekintjük, amikor Dreher Antal felvásárolja a Kőbányai Serfőző Társaságot, ez az év pedig 1862. 1870-ben, apja halála után, ifj. Dreher Antal átveszi a vállalat irányítását. Fejlesztve a gyárakat és kapacitásukat elérte, hogy Kőbányán üzemeljen Magyarország legnagyobb sörüzeme. 1890-ben már 1,2 millió hektoliternyi italt termeltek.

 

3. Pécsi Sör

Pécs városának sörfőző hagyománya a középkorra nyúlik vissza, hiszen az ispotályos rendek már 1301-től főzték itt a Mecsek kristálytiszta forrásainak vizéből készített sört.

A törökök kiűzése (1686) után a járványok leküzdésében a sör is szerepet játszott. Ha már vizet nem ihattak, csak forralva, félve a fertőzéstől, akkor sört főztek.

Hirschfeld Sámuel 1848-ban alapította a sörgyárat, amelyben 1882-ben 4 ezer hektoliter sört főztek. A sörgyár 1958-as korszerűsítése után már évi 250 ezer hektoliter mennyiséget főznek.

 

2. Budweiser

A Budweiser egy amerikai stílusú lager sör, amelyet az Anheuser-Busch gyárt, központjuk pedig a Missouri államban elhelyezkedő St. Louis-ban van. Az 1876-os debütálása óta a Budweiser az egyik legnagyobb számban eladott sör lett, az Egyesült Államokban.

Nem összekeverendő a cseh Budweiser Budvar sörfőzdével. A két cég hosszasan vitatkozott a névhasználat jogairól, melynek eredménye az lett, hogy az amerikai Budweiser több országban is szimplán "Bud" néven forgalmazható csak.

 

1. Heineken

 

És elérkeztünk az első helyezetthez, ami a felmérés alapján a Heineken lett. 

A cég az 1889-es párizsi világkiállításon mutatta be legújabb, erjesztett sörét, ami különleges íze miatt el is nyerte a világkiállítás nagydíját. A társaság ettől az évtől használja több országban a már védjegyeként szolgáló márkajelzést: a vizet, földet, levegőt, tüzet és mágikus erőt szimbolizáló, ötágú, piros színű csillagot.

A cég termékei a világ 174 országában kaphatók. Percenként mintegy tizenkét és fél ezer palack Heinekent fogyasztanak el világszerte, ami évi 22,1 millió hektoliter sört jelent.

 

Köszönjük szépen, hogy elolvastad ezt a cikket! Fontosnak érezzük megemlíteni, hogy a cikk nem sörivásra próbál buzdítani, csupán tájékoztató jellegű.

Vissza a tetejére